Wastewater Treatment Plant

Taupo District Council engaged Cheal to design a new laboratory on the southern end of their existing waste water treatment plant control room. The Council’s brief was to design the building in such a way as to maintain natural light into what were to become internal rooms with no exterior walls.

To achieve this Cheal designed a lean-to structure with a full length elevated skylight to allow light into the internal rooms via existing hi-light windows on the wall between the new and the old structures. Cheal Engineers were responsible for all Architectural, Civil and Structural design and project management including:

  • Earthworks and concrete crib wall
  • Additional elevated car parking bay
  • Stormwater, sewer and water reticulation
  • Geotechnical assessment
  • Building wind and earthquake analysis
  • Architectural and structural specification
  • Lighting design
  • Fit-out of the laboratory

Cheal Surveyors were tasked with the initial survey to accurately establish existing services below the proposed building foundations (of which there were many).